Met deze tips voorkom je gevaarlijke toestanden of rugpijn bij het koken en richt je je keuken gebruiksvriendelijk en ergonomisch in.

De werkdriehoek

In de keuken heb je drie belangrijke punten: kookplaat, koelkast en spoelbak. Deze drie punten vormen de werkdriehoek of keukendriehoek die voor jouw veiligheid nooit onderbroken mag worden.

De werkdriehoek kleiner maken

Om efficiënt te werken maak je de afstand tussen de drie punten zo klein mogelijk. Meet de afstand tussen de kookplaat, koelkast en spoelbak en maak de som. In een kleine of middelmatige ergonomische keuken is de omtrek van de werkdriehoek 6 à 7 meter. Voor een grote keuken is de omtrek maximum 8 meter.

De ideale indeling voor je keuken

De indeling van je keuken hangt voor een deel af van de ruimte. Bekijk welke opstellingen er mogelijk zijn. Elke indeling heeft zijn voor- en nadelen.

I-vormig voor smalle keukens: in de rechte opstelling liggen de drie punten in het verlengde van mekaar. De spoelbak staat bij voorkeur in het midden.

L-vormig of hoekkeukens hebben een optimale opstelling om te koken en werken in een driehoek. Je hoeft je in deze keuken zo weinig mogelijk te verplaatsen.

U-vormig is een indeling met een ruime werk- en opslagruimte. Voor een vlotte circulatie in de keuken is het aangeraden om deze keukenopstelling in een ruimte van maximum 4 meter te bouwen.

Een parallelkeuken: Deze indeling is zeer ergonomisch. De spoelbak en de kookplaat in dezelfde blok plaatsen is aangeraden.

Een kookeiland komt perfect tot zijn recht in grote of open keuken. Hou rekening met de drie punten van de werkdriehoek en geef de spoelbak een centrale plaats.

Kies voor een ergonomische keuken op maat

De standaardhoogte van 90cm van je keukenblad is voor een groot percentage van de bevolking is te laag voor een goede houding bij het koken. Om een slechte houding te vermijden kan een professionele keukenmaker de ideale hoogte van het keukenblad voor elke kok opmeten.

De standaarddiepte van 60cm van je keukenblad kan der zeker uitbreiden om je keukenrobot, fruitschaal of kruiden te plaatsen.

Plaats je toestellen en voorwerpen

Door toestellen en voorwerpen goed te positioneren kan jij je rug, je nek en veel moeite sparen.

Laden in plaats van simpele legplanken zijn duurder maar op ergonomisch vlak zeker aangeraden. Toch is het de investering zeker waard; niets is vervelender dan het grijpen van een blikje maïs dat helemaal achteraan in de onderste kast staat.

Je plaatst de koelkast, microgolfoven en vaatwasser iets hoger. Zo hoef je je minder te bukken. Tenslotte plaats je de lichte kookspullen best in je bovenkasten en de zware in je onderkasten.

Bron: Bouw & Reno