Als je keuken vorm gekregen heeft met verschillende zones, kan je de ergonomie en functionaliteit ervan verfijnen.

De hoogte van het keukenwerkblad

De werkhoogte moet aangepast zijn aan de lichaamslengte van de belangrijkste gebruiker van de keuken. De afstand tussen het werkblad en de elleboog bedraagt best 10 à 15 cm.

Met je vingertoppen moet je rechtopstaand de bodem van de gootsteen kunnen raken.

Zorg verder voor een voldoende diep werkblad, zodat je de nodige ruimte hebt om je spullen kwijt te kunnen. Het belangrijkste werkblad bevindt zich tussen de spoelzone en het fornuis. Dit werkblad moet liefst 90 cm breed zijn.

Handige opbergruimtes

Vermijd hoge bovenkasten, zodat je geen trapje nodig hebt.

Gebruik bij voorkeur deuren met een grote openingshoek. Zo wordt de inhoud gemakkelijker bereikbaar.

Voor een goed overzicht in de onderkasten zijn laden interessanter dan deuren. Dan moet je nooit op je knieën zitten.

Laden in een kast zijn zeer gebruikersvriendelijk en kunnen meer bevatten dan de zogenaamde apothekerskasten.

Waar berg je elektrische toestellen op?

Elektrische keukentoestellen staan altijd in de weg als je een maaltijd klaarmaakt. Een handige opbergplek is dus noodzakelijk.

Denk aan een open rek, afsluitbaar met bijvoorbeeld een rolluik of schuifdeur. Voorzie er ook een stopcontact of twee, zodat het koffieapparaat en de magnetron kunnen blijven staan als je ze gebruikt. Na gebruik doe je het rolluik dicht en opgeruimd staat netjes.

Mixer, keukenrobot en weegschaal bewaar je best in de buurt van het werkvlak.

Voorzie ook voldoende stopcontacten boven je werkblad. Je kan ze eventueel laten wegwerken in of onder kastjes, of in het werkblad zelf.

Bron: habitos.be