Moderne kookplaten hebben tegenwoordig een ingebouwde dampkap of downdraft genoemd. De stoom die vrijkomt tijdens het koken, wordt dus niet weggezogen langs boven maar wordt direct naar beneden afgevoerd, in de kookplaat of achter de kookplaat.

Volgens de producenten levert dat een aantal voordelen op, zoals minder stoom en reukhinder in de keuken en besparing van energie.
De geuren en dampen worden van veel dichterbij weggezogen wat voor een hoger rendement zorgt.

Wat zijn downdraft kookplaten?

Downdraft kookplaten hebben een geïntegreerd afzuigsysteem in de kookplaat als hedendaags alternatief voor de traditionele dampkap. De stoom die vrijkomt tijdens het koken, wordt dus niet weggezogen langs boven maar wordt direct naar beneden afgevoerd, in de kookplaat of achter de kookplaat.

Speciale downdraft kookplotten en deksels

Deze potten zijn speciaal ontworpen om de downdraft kookplaat optimaal te doen renderen: minder stoom en reukhinder in de keuken en besparing van energie.

De downdraft kookpotten beschikken over aangepaste deksels met kleine gaatjes langs de rand zodat de stoom kan ontsnappen. Het afzuigsysteem van de De downdraft kookplaat moet minder hard draaien, is dus stiller en verbruikt ook wat minder.

Downdraft kan ook met je gewone kookpotten

Je kan ook je gewone kookpotten blijven gebruik. Om die goed te laten renderen, moet je de deksels op een andere manier gebruiken. Je mag de potten niet volledig afsluiten; er moet een opening zijn zodat de stoom kan ontsnappen.

Ook de gewone dampkap blijft gevraagd

De gewone dampkappen met afzuiging boven het kookvuur zijn tot op vandaag nog steeds de meest verkochte soort.

Bron: radio2.be